Dreptul la muncă este pentru toți!

logo_EDF_nn

Mai mulți refugiați cu dizabilități și membrii familiilor acestora au fost informați prin intermediul unei sesiuni de instruire și informare privind dreptul la muncă și alte servicii de care pot beneficia la moment prin intermediul Asociației „MOTIVAȚIE” din Moldova.

Cetățenii ucraineni au adresat în mod special întrebări legate de accesul la servicii medicale. De asemenea, persoanele aflate o perioadă mai lungă în Moldova și-au arătat dorința și motivația de a se angaja pe piața liberă a muncii. Ele au manifestat un grad înalt de interes pentru a învăța limba română, conștientizând faptul că cunoașterea limbii va fi un beneficiu major pentru o angajare de succes și oportunitate bună de a găsi un lucru calificat.

După activitate, participanții au beneficiat de câte un pachet cu produse de igienă de primă necesitate și produse alimentare specifice (fără lactoză și gluten). Printre beneficiari a fost și Olesea, care a venit din Odesa acum 2 ani împreună cu familia, unul dintre membrii căreia are dizabilitate: „Ambii copii au o dietă alimentară specială, ei nu suportă produse alimentare care conțin lactoză. Anul trecut am beneficiat din partea MOTIVAȚIEI de un suport similar, pentru care fapt familia noastră este extrem de recunoscătoare. La moment lucrez doar eu, soțul între timp duce băiatul la școală, unde are un program de educație individual, îl însoțește la kinetoterapie și la logoped. Băiatul are nevoie să fie supraveghiat tot timpul ca să nu cadă și să nu se traumeze. În Moldova el a primit gradul I de dizabilitate.   

Activitatea a fost organizată de Asociația „MOTIVAȚIE” din Moldova în cadrul programului „Războiul din Ucraina: Răspuns și recuperare incluzivă la inițiativa organizațiilor persoanelor cu dizabilități (Faza 2)”. Programul are ca obiective: advocacy pentru un răspuns umanitar incluziv, răspunsul umanitar la criza refugiaților din Ucraina și acțiuni de suport pentru organizații ale persoanelor cu dizabilități și persoanele cu dizabilități. Acest program este implementat cu asistența financiară a partenerului de finanțare CBM și Fondului European al Dizabilități.

+6fff3758-be95-4791-8a3c-c5fd4a7c2a7b

Distribuie