Emma Matreniuc: „Despre sănătatea sexual reproductivă trebuie să vorbim în toate sferele vieții”
Emma Matreniuc este lectoră, profesoară de limba engleză, fondatoarea Asociației Tinerilor cu Dizabilități „VIVERE” din Edineț și mama unei adolescente de 17 ani ani. Alături de alți specialiști și specialiste care lucrează cu tinerii/tinerele cu dizabilități, Emma a participat, în acest an, la un curs de formare de formatori în domeniul sănătății reproductive. Instruirea a fost organizată de echipa asociației MOTIVAȚIE, în cadrul programului „Creșterea protecției, rezilienței și incluziunii sociale a refugiaților din Ucraina și a grupurilor vulnerabile din Republica Moldova”, susținut de Fondul Națiunilor Unite pentru Populație (UNFPA) în Republica Moldova și finanțat de Guvernul Regatului Unit.
În urma certificării, Emma a avut ocazia să desfășoare primele formări cu tinerii cu dizabilități unde a abordat subiecte legate de sănătatea reproductivă, relații, violență, etc. Am întrebat-o cum a fost pentru ea să discute cu tinerii pe astfel de subiecte și cum au reacționat aceștia.
„Pentru o parte dintre tinerii care au participat la formări, abordarea subiectelor despre sănătatea reproductivă, relații și viață intimă, a fost o premieră. La început, am simțit o doză de inhibiție din partea participanților de a adresa întrebări mai personale. Am abordat cu ei tema întemeierii unei familii, a sexualității și relațiile armonioase de cuplu. Am observat că, după primele sesiuni, participanții au devenit mai degajați și au început să-și împărtășească propriilor experiențe. Pe parcursul discuțiilor, am reușit să creăm un mediu confidențial și prietenos, în care fiecare participant a putut să-și exprime liber gândurile, emoțiile și să găsească răspuns la întrebările pe care le aveau.
Emma subliniază importanța capacitării specialiștilor care lucrează cu tinerii cu dizabilități pentru a integra educația sexuală comprehensivă în programele lor:
„Tinerii și adolescenții cu dizabilități au aceleași necesități, ca și cei cu abilități depline, de a beneficia de programe de educație sexuală comprehensivă. Informarea corectă îi ajută să se maturizeze și să fie pregătiți pentru a crea relații de cuplu armonioase. Totodată, îi eliberează de multe complexe, stereotipuri și frici, preluate din familie sau societate. Dorința de a comunica, a prieteni, de a-și manifesta dragostea și dorința sexuală este absolut firească pentru fiecare persoană, cu și fără dizabilități. Iată de ce, rolul specialiștilor în acest domeniu este crucial, iar discuțiile despre educația sexuală trebuie normalizate, astfel încât această să aibă loc și în familie, în școli și medii neformale.
Noi, la Asociația Tinerilor cu Dizabilități „VIVERE” din or. Edineț am integrat un program de educație sexuală comprehensivă. Am organizat întâlniri cu fete și femei cu dizabilități cu care lucrăm și am abordat diverse subiecte, am urmărit mai multe materiale video educative, despre sănătatea sexuală și reproductivă, contracepție. Un subiect de interes pentru fete a fost dezvoltarea unei relații armonioase și de durată cu un partener. Împreună, prin discuții, am identificat răspunsuri la aceste întrebări.
Mamele cu dizabilități din țara noastră se confruntă cu o serie de provocări
Lipsa infrastructurii adaptate, stereotipurile sociale și lipsa încrederii în sine sunt cred că cele mai mari provocări cu care se confruntă femeile cu dizabilități atunci când își doresc să devină mame. Problema accesibilității limitează persoanele, inclusiv, în a-și găsi un partener cu care să întemeieze o relație și o familie. Infrastructura neadaptată necesităților persoanelor cu dizabilități limitează accesul acestora în restaurante, cinematografe, parcuri. Stereotipurile și prejudecățile față de persoanele cu dizabilități încă predomină în societatea noastră, iar asta întârzie luarea unor măsuri concrete pentru integrarea acestora ca membri ai societății cu drepturi egale.
„După ce am dobândit dizabilitatea, nu m-am gândit din start că aș putea deveni mamă. Însă, atunci când m-am decis la acest pas important pentru mine, am avut noroc de experiențe pozitive de interacțiune cu personalul medical. Chiar dacă am avut anumite frici legate de dizabilitate, medicii m-au abordat cu profesionalism și bunăvoință. Am avut parte de multă încurajare și deschidere din partea acestora, afirmă Emma.
Despre sănătatea sexual reproductivă trebuie să vorbim în toate sferele vieții
„În opinia mea, societatea din Moldova încă nu este pregătită să vorbească deschis despre viața sexual-reproductivă a persoanelor cu dizabilități. Discuțiile la acest subiect ar trebui incluse câte puțin în toate sferele vieții. Educarea societății poate începe, inclusiv, cu o nouă abordare din partea specialiștilor, a medicilor, asistenților sociali, a profesorilor, etc. Aceasta abordare va crea premisele necesare pentru un mediu mai incluziv în societate”, a mai adăugat Emma.
Interviul a fost elaborat în cadrul programului „Creșterea protecției, rezilienței și incluziunii sociale a refugiaților din Ucraina și a grupurilor vulnerabile din Republica Moldova prin consolidarea mecanismelor de prevenire și răspuns la violența bazată pe gen, precum și consolidarea sistemelor de protecție socială și sănătate”, susținut de Fondul Națiunilor Unite pentru Populație (UNFPA) în Republica Moldova și finanțat de Guvernul Regatului Unit.