Incluziunea începe prin acces egal la educație pentru fiecare copil
Pentru a contribui la procesul de incluziune socială a persoanelor cu dizabilități putem începe cu o atitudine deschisă față de ele din fragedă copilărie. Asigurarea accesului la educație pentru toți copiii, începând cu o vârstă fragedă, sporește un mediu prietenos și inclusiv în societate. Conștientizarea faptului că accesibilitatea este necesară pentru fiecare este primul nostru pas spre dezvoltare ca societate.
În cadrul programului „Războiul din Ucraina: Răspuns și recuperare incluzivă la inițiativa organizațiilor persoanelor cu dizabilități (Faza 2)”, Asociația „MOTIVAȚIE” din Moldova a facilitat accesibilizarea grădiniței „Spicușor" din or. Criuleni. În urma evaluării efectuate la fața locului, Tudor Onofrei, expert în domeniul accesibilității în cadrul MOTIVAȚIEI, a elaborat Raportul de evaluare și analiză tehnică a condițiilor de accesibilitate ale Instituției de Educație Timpurie „Spicușor". Raportul conține rezultatele evaluării gradului de accesibilitate ale instituției și conține recomandări practice și schițe de proiect în vederea amenajării potrivit necesităților persoanelor cu dizabilități. Auditul a cuprins accesul până la clădire (spațiu pietonal, calitatea suprafețelor, borduri, parcare etc), accesul în clădire (trepte / pantă / rampă / balustradă la intrare etc) și spațiul interior precum antreu, coridor, bloc sanitar. La scurt timp după înaintarea recomandărilor de acomodare rezonabilă, a fost construită rampa de acces din fața instituției și au fost amplasate barele de suport. Astfel, instituția a fost accesibilizată, ținându-se cont de posibilitățile instituției.
Alla Ianenco, șefa serviciului în cadrul Asociației Obștești „Fiecare Contribuie Pentru Schimbare” (în continuare, FCPS), a declarat: „Misiunea AO FCPS este îmbunătățirea calității vieții persoanelor cu dizabilități și dezvoltarea comunităților în spiritul incluziunii. În acest context ne orientăm ca să ajungem la fiecare familie și copil. Astfel, am primit o solicitare din partea unei familii, care are un copil cu dizabilitate fizică. Am oferit suport și am capacitat membrii familiei, care ne-au cerut ajutorul pentru a interveni cu expertiză și îndrumare în vederea inițierii primelor schimbări de accesibilizare a grădiniței „Spicușor” din or. Criuleni. Ca asociație, am oferit doamnei Maria (bunica băiatului) asistență și am ghidat-o pas cu pas în demersurile necesare. În urma ghidării noastre, doamna Maria a adresat o solicitare către Primăria or. Criuleni. Domnul primar Mihai Sclifos a reacționat pozitiv la această inițiativă, având deja experiență în accesibilizarea Primăriei Criuleni, unde a fost construită o rampă de acces la intrare. Domnul Sclifos ne-a spus că am intervenit la momentul oportun, deoarece în buget erau prevăzute fonduri pentru lucrările de reconstrucție a grădiniței „Spicușor”, inclusiv pentru accesibilizarea intrărilor. Ulterior, FCPS a colaborat cu Asociația „MOTIVAȚIE” din Moldova, un partener de încredere cu o vastă expertiză în domeniul accesibilității. În ziua evaluării, la grădiniță au fost prezenți directoarea instituției, educatoarea, doamna Maria și nepoțelul ei. La sfârșitul lunii august s-au finalizat lucrările de construcție a noii rampe de acces la grădinița „Spicușor” din orașul Criuleni, precum și instalarea barelor de suport necesare în interiorul instituției. Suntem convinși că lucrările de accesibilizare realizate recent la grădiniță vor contribui la sensibilizarea personalului cu privire la incluziunea copiilor cu dizabilități. Ne bucurăm că pentru soluționarea solicitării venite din partea familiei băiatului au fost implicați activ toți actorii relevanți: partenerii, autoritățile publice locale (APL-uri) și administrația grădiniței”.
Maria Golovatinschi, bunica lui Damir: „M-am bucurat din start de receptivitatea administrației, dar și educatorilor grădiniței. Am avut cu primarul or. Criuleni un dialog constructiv în care am prezentat necesitățile nepotului meu, care urmează să frecventeze grădinița încă 3 ani și are nevoie de condiții de accesibilitate. Medicii i-au interzis băiatului deplasarea în cărucior, ca să-și dezvolte mușchii picioarelor și motricitatea lui să nu se agraveze. Provocarea de bază pe care a întâmpinat-o Damir a fost faptul că nu putea intra și deplasa ușor în incinta grădiniței din cauza treptelor. Băiatul este abia la etapa când învață să meargă și noi ne străduim să nu prea folosească scaunul rulant. Nici nu mi-am putut imagina că problema va fi soluționată atât de rapid. Cred că este foarte important ca rudele copiilor cu dizabilități nu doar să ceară ajutor la nivel de comunitate, dar și să se implice activ în acest proces important. Acum Damir poate să se deplaseze mult mai ușor în incinta grădiniței".
Noua rampă de acces construită reprezintă o investiție bună pentru viitor și un pas important pentru îmbunătățirea accesibilității și siguranței pentru toți copiii care frecventează grădinița. Aceasta deja facilitează accesul ușor și sigur în incinta grădiniței pentru copii. Barele de suport instalate în cadrul instituției vor ajuta și motiva pe viitor copiii cu mobilitate redusă de a se deplasa independent în grădiniță ca să nu depindă de ajutorului echipamentelor asistive sau de persoanele terțe.
Activitatea a fost organizată de Asociația „MOTIVAȚIE” din Moldova în cadrul programului „Războiul din Ucraina: Răspuns și recuperare incluzivă la inițiativa organizațiilor persoanelor cu dizabilități (Faza 2)”. Programul are ca obiective: advocacy pentru un răspuns umanitar incluziv, răspunsul umanitar la criza refugiaților din Ucraina și acțiuni de suport pentru organizații ale persoanelor cu dizabilități și persoanele cu dizabilități. Acest program este implementat cu asistența financiară a partenerului de finanțare CBM și Fondului European al Dizabilități.