MOTIVAȚIE a împlinit visul lui Nicolae de a fi angajat

logo_EDF_nn

Nicolae este din Chișinău. Cu suportul MOTIVAȚIE, bărbatul lucrează de la începutul lunii februarie curent la Family Market în calitate de vânzător consultant în sala cu băuturi. El a fost angajat în cadrul programului „Războiul din Ucraina: Răspuns și recuperare incluzivă la inițiativa organizațiilor persoanelor cu dizabilități (Faza 2)”. 

Bărbatul ajunge la muncă zilnic la ora 7.30 pentru a avea timp să se pregătească pentru procesul de lucru. Bărbatul are 30 de ani și este un om sârguincios, punctual și responsabil - calități pe care a reușit să le demonstreze și la noul său post de muncă, în care acesta are grijă să schimbe etichetele cu prețuri atunci când se schimbă oferta. De asemenea, în responsabilitățile bărbatului intră efectuarea ordinii pe rafturi, controlul termenului de valabilitate al produselor etc.

Nicolae, cum s-a schimbat viața dvs. după angajare?

Chiar dacă lucrez relativ recent la Family Market, simt o satisfacție deosebită că în sfârșit mi-am găsit un loc de muncă care se potrivește abilităților și competențelor mele. Am o comunicare caldă și prietenoasă cu colegii de muncă, ne înțelegem și ne ajutăm reciproc. Mă bucur că în Moldova sunt angajatori cu mentalitate deschisă, care își deschid ușile companiei pentru angajarea persoanelor cu dizabilități. În caz contrar, acestea ar fi sortite să trăiască la limita existenței, fiind dependente doar de pensii și alocații sociale, care nu sunt suficiente pentru un trai decent. După angajare am devenit mult mai sociabil, mai încrezut în forțele proprii și mai independent din punct de vedere financiar. 

Acomodare rezonabilă la locul de muncă

Volumul meu de lucru la magazin este unul destul de mare, dar îmi place ceea ce fac și mă descurc bine cu toate sarcinile. Administrația instituției a fost deschisă și receptivă pentru angajarea mea. Mai mult ca atât, am negociat cu angajatorul să am 2 zile libere, ca să reușesc să-mi restabilesc puterile după muncă și să nu mă supra obosesc. 

De ce alt suport ați beneficiat din partea Asociației „MOTIVAȚIE” din Moldova?

Doamna Olga, managerul meu de caz, m-a susținut foarte mult în tot procesul de identificare a unui loc de muncă și de pregătire pentru angajare. Ea m-a asistat la unul din interviuri de angajare, m-a ajutat să depășesc frica să fiu din nou refuzat. Aflat deja în proces de identificare a unui loc de muncă cu susținerea MOTIVAȚIEI, m-am adresat la 18 potențiali angajatori (supermarketuri mari), până am găsit un angajator, care și-a arătat deschiderea față de încadrarea în câmpul muncii a persoanelor cu dizabilități.

De credeți că ați primit atât de multe refuzuri din partea angajatorilor?

Cred că ei se temeau de diagnoza mea și nu doreau să ia pentru mine responsabilitate ca angajat din acest considerent. Inițial, când la începutul interviului adresam întrebări despre condițiile de muncă, care sunt sarcinile și obligațiile mele, aceștia îmi spuneau că sunt locuri de muncă vacante. Însă, după ce îi spuneam că am o dizabilitate și care este diagnoza mea, ei din start mă refuzau, găsind variate scuze de ce nu pot lucra la ei. Mi s-au invocat așa motive precum că munca fizică la magazin este prea grea și că nu mă voi descurca cu ea, deși anterior am avut experiență de muncă similară. Unii angajatori mă întrebau direct dacă ei nu vor avea probleme din cauza manifestării  diagnozei mele. Le-am asigurat de fiecare dată ferm că nu, fiindcă am început deja să scad doza medicamentelor, la recomandarea medicului de familie, căci nu am avut acutizări a stării de sănătate, cauzate de dizabilitate, mai bine de zece ani. Modul de viață sănătos și activ pe care îl am la moment mă ajută să țin sub control starea de sănătate. Mă țin departe de stres și sunt fericit.

De ce credeți că angajatorii din Moldova sunt mai reticenți față de angajarea persoanelor cu dizabilități?

Cred că una din cauze este informarea lor slabă în domeniul dizabilității, dar și prezenta stereotipurilor cu privire la capacitatea de muncă a persoanelor cu dizabilități. 

Reamintim că la finele anului trecut Nicolae a participat la o sesiune de instruire și motivare privind incluziunea pe piața muncii pentru persoanele cu dizabilități din Republica Moldova, organizată de echipa Asociației „MOTIVAȚIE” din Moldova în cadrul aceluiași program menționat mai sus. Acest fapt l-a ajutat să-și capaciteze cunoștințele privind drepturile și obligațiile sale în calitate de angajat. În plus, el a reușit să-și împărtășească experiența anterioară de muncă și ce dificultăți a întâmpinat în acest proces atunci când a încercat să se angajeze desinestătător.

Interviul a fost organizat de Asociația „MOTIVAȚIE” din Moldova în cadrul programului „Războiul din Ucraina: Răspuns și recuperare incluzivă la inițiativa organizațiilor persoanelor cu dizabilități (Faza 2)”. Programul are ca obiective: advocacy pentru un răspuns umanitar incluziv, răspunsul umanitar la criza refugiaților din Ucraina și acțiuni de suport pentru organizații ale persoanelor cu dizabilități și persoanele cu dizabilități. 

Acest program este implementat cu asistența financiară a partenerului de finanțare CBM și Fondului European al Dizabilități.

Nicolae

Distribuie