MOTIVAȚIE continuă facilitarea dialogului dintre generații privind educația pentru sănătate în spirit incluziv
Pentru a dezvolta o comunicare familială armonioasă și a promova respectul reciproc între generații, Asociația „MOTIVAȚIE” din Moldova a desfășurat o sesiune de follow-up cu participarea beneficiarilor Centrului Phoenix și părinții acestora. Participanții au discutat despre comunicarea asertivă, dialogul în familie și conflictele dintre generații. Activitatea de follow-up a reunit membrii familiei/adulții și beneficiarii centrului, pentru a aborda în comun subiecte privind drepturile tinerilor la sănătatea reproductivă. Necesitatea unui astfel de format de activități, care să aducă împreună adolescenții și adulții din familiile lor a venit de la tinerii care au participat în cadrul cafenelelor publice, organizate de MOTIVAȚIE. În rândul subiectelor discutate activ la activitate au fost: HIV SIDA, dragoste și prietenie, relațiile dintre adolescenți și părinți și în ce mod adolescenții se văd în viitor.
Relația dintre părinte și copil trebuie să se bazeze pe susținere, respect și prietenie
Magdalena are 42 ani este lucrător în domeniul medical. Ea este mama unui copil cu dizabilități intelectuale, originară din or. Râșcani, participantă la sesiunea de follow-up: „Pentru prima oară sunt prezentă la astfel de activități. Ca părinte mi-a fost foarte interesant să aflu gândurile adolescenților și să particip activ la dialogul dintre generații. Pentru mine informația primită a fost foarte utilă, deoarece mă va ajuta să vorbesc pe acest subiect cu copilul meu pe înțelesul lui, atunci când va crește mai mare. Am observat că în rândul părinților, care au copii cu dizabilități, mai ales în cazul dizabilităților severe, ei se jenează să discute cu copiii săi despre întâlniri, relații cu semenii, debutul vieții sexuale. Relația dintre părinte și copil trebuie să se bazeze pe susținere, respect și prietenie”.
Cred că astfel de dialoguri sunt binevenite și pentru alți părinți
Tatiana are 36 ani și este originară din s. Mihăileni, r. Râșcani: „Fata mea are 14 ani și este utilizatoare de scaun rulant. Ea are dificultăți de vorbire și un nivel de înțelegere mai redus a temelor discutate la sesiunea de azi. Ca părinte mă strădui să vorbesc pe înțelesul acesteia cum să aibă grijă de corpul său și cum să interacționeze cu semenii. Activitățile organizate de MOTIVAȚIE, atât instruirea pentru părinți, cât și activitatea de follow-up, mi s-au părut foarte interesante. Formatul mixt de dialog, care a unit două generații, mi s-a părut foarte util. Cred că astfel de dialoguri sunt binevenite și pentru alți părinți”.
Este foarte important ca părinții să-și susțină copiii și să aibă în ei încredere
Laurențiu este un adolescent de 18 ani din s. Zăicani, r. Râșcani, participant la activitatea de follow-up. Tânărul este utilizator de scaun rulant: „Activitatea a fost una benefică, deoarece, cel mai des, în cazul persoanelor cu dizabilități aceste subiecte nu se discută în familie. Cred că e o problemă majoră în societate, deoarece aceste subiecte sunt importante pentru dezvoltarea fiecărui copil și adolescent. Este foarte trist că unii părinți ignoră această necesitate a copilului său și nu-și asumă responsabilitate să-i ofere toate informațiile necesare la acest capitol, motivând că are dizabilitate sau că acesta nu va înțelege informația. Dizabilitatea mea fizică severă nu a fost o problemă ca să discut în familie sincer și deschis despre toate subiectele, noi nu avem în familie teme tabu. Temerile pe care le au de obicei tinerii și adolescenții cu dizabilități sunt legate de faptul că nu vor fi acceptați și că nu vor avea relație cu un partener cu abilități depline sau că nu vor putea întemeia o familie. Cred că dizabilitatea nu e un motiv să ne impunem limite. De fiecare dată mi-am pus întrebarea ce pot face pentru mine și alții și m-am concentrat pe abilități. În Moldova avem multe istorii frumoase în care persoanele cu dizabilități și-au creat familii și se bucură de viață. Este foarte important ca tinerii cu dizabilități să vorbească deschis cu părinții despre necesitățile pe care le au, iar părinții să-și susțină copiii și să aibă în ei încredere”.
Activitatea a fost organizată cu sprijinul financiar al Suediei în cadrul Programului comun al ONU „Consolidarea drepturilor omului pe ambele maluri ale Nistrului”.