Niciodată nu e târziu să-ți îndeplinești visul
Aliona este o fire sociabilă, pozitivă și plină de curaj. Recent, s-a împlinit visul ei cel mare – tânăra a devenit studentă în anul IV la Centrul de Excelență în Economie și Finanțe din or. Chișinău.
Scaunul rulant i-a fost mereu un bun ajutor la deplasare, atunci când a activat în calitate de voluntară la un centru de zi din satul ei natal, Crasnoarmeiscoe din raionul Hîncești, sau când a hotărât să facă o schimbare vizibilă pentru localitatea sa. Prin intermediul unui grant obținut, Aliona a implementat un proiect, în colaborare cu autoritățile locale, care i-a permis instalarea echipamentului sportiv într-un parc din satul ei natal.
Majoritatea copiilor interacționează pentru prima dată cu colegii de clasă la vârsta de 7 ani. Aliona a studiat 9 clase la domiciliu, fiindcă școala din comunitate nu era accesibilă. Tânăra a avut ocazia să învețe alături de semeni abia la vârsta de 19 ani, când a devenit studentă la colegiu.
Aliona, cum a fost pentru tine să studiezi 9 clase la domiciliu?
Școala mea nu a fost accesibilă deloc. În scaun rulant puteam doar să intru liber pe teritoriul școlii. Atât. Când am fost înmatriculată la studii, a fost introdusă și legea conform căreia profesorii puteau veni acasă. Astfel, mergeam la școală doar de 2-3 ori pe an la petrecerile școlare. Nu am avut practic deloc posibilitatea să comunic cu alți elevi de vârsta mea.
În pofida provocărilor legate de accesibilitate, Aliona a decis să continuie studiile profesionale în contabilitate, căci îi plăcea lucrul cu cifrele și hîrtiile, dar și să-și schimbe locul de trai, decizie care nu a fost deloc ușoară pentru ea.
Cum ai luat decizia să continui studiile în capitală?
M-am gândit foarte mult timp să mă duc la studii sau nu. Dar, am decis că îmi doresc un viitor mai bun, căci nu vreau să rămân fără studii în satul meu natal, unde nu mi s-au deschis alte oportunități în afară de voluntariat. Am înțeles că vreau să am banul meu, sa fiu independentă financiar de părinți și să-mi pot realiza singură visele.
Cu susținerea Asociației “MOTIVAȚIE” din Moldova (AMM), Aliona s-a adresat la administrația Centrului de Excelență în Economie și Finanțe din Chișinău cu solicitarea de a fi accesibilizat blocul de studii și cel puțin un cămin la necesitățile persoanei utilizatoare de scaun rulant. După evaluarea accesibilității blocului de studii și a căminelor, specialistul AMM în adaptare spații a venit cu recomandări către administrația instituției. Astfel, Colegiul a devenit mai accesibil, fiind dotat cu ascensor și două veceuri adaptate pentru persoane în scaun rulant, iar căminul – cu o rampă de acces la intrare, o rampă în interior, baie și veceu adaptat în cameră.
Din momentul în care Aliona s-a adresat pentru prima oara la AMM și până în momentul în care a devenit studentă cu acte în regulă, au trecut exact 2 ani. Acești ani au fost plini de evenimente care au contribuit la schimbarea Alionei ca personalitate.
Aliona, cum s-a întâmplat că, fiind admisă cu frecvență la zi în Centrul de excelență în economie și finanțe pentru anii 2018-2019, ai început studiile în contabilitate abia în 2019?
Am așteptat un an academic acasă, fiindcă a durat reparația la blocul de studii. Pentru a-mi fi asigurat accesul, au fost instalate bare de suport la rampă și camera de baie din cămin. Nu puteam să mizez în acea perioadă doar pe ajutorul mamei ca să-mi fac studiile.
Care este relația ta cu colegii?
La început, pentru mine era mai complicat să mă adaptez la gălăgie. Acum mi-am facut noi prieteni în rândul colegilor și ne ajutăm reciproc.
Care, în opinia ta, este cea mai mare realizare a ta?
Faptul că îmi fac studiile acolo unde mi-am dorit, deși am trecut printr-o serie de provocări.
De ce fel de suport ai beneficiat din partea AMM?
La început, eram indecisă privind studiile. Însă, după trainingul de la Vadul lui Vodă de pregătire pentru muncă, am văzut mai multe exemple pozitive de oameni la fel ca și mine, care își crează singuri viitorul. M-a inspirat foarte mult echipa AMM, dar și unul din participanții la training pe nume Nicu, care m-a încurajat foarte mult să continui studiile. El mi-a povestit istoria sa de viață și am înțeles că pot deveni și eu mai independentă. Chiar după acea instruire, atunci când am revenit acasă și mama mi-a spus “Nu fă asta, o să fac singură”, i-am răspuns că “dacă pot realiza ceva util, voi face cu forțele proprii”.
Aliona, ce te-a determinat să te implici spre binele comunității?
Când am aplicat la grant, nu știam ce presupune un proiect. Dar, puțin câte puțin, a venit și schimbarea. Am înțeles că pot și eu investi în binele comunității.
Cum ai reușit să obții susținerea primarului din satul tău natal?
Cu primarul satului suntem într-o relație bună. Când am mers la el, acesta m-a susținut și m-a ajutat la scrierea proiectului. După consultarea cu oamenii din sat, am decis împreună în ce domeniu va fi proiectul.
Dorința mare de schimbare a determinat-o pe Aliona să fie mult mai activă și să accepte fiecare invitație la diferite evenimente sociale, unde a învățat să vorbească în fața unui public larg și, astfel, povestea ei a ajuns să fie relatată în mass-media.
Ce mesaj motivațional ai pentru alți tineri?
Dacă ai un scop, pe care vrei să-l atingi, indiferent de obstacolele care îți apar în cale, trebuie să mergi înainte pentru realizarea visului tău. Viața ne oferă provocări, dar și soluții.
Asociația “MOTIVAȚIE” din Moldova aduce sincere mulțumiri administrației Centrului de Excelență în Economie și Finanțe din Chișinău, care a făcut tot posibilul ca dorința Alionei de a-și continua studiile să devină realitate! Ceea ce înseamnă pentru ea mai mult decât un vis – studiile sunt șansa ei pentru un viitor mai bun, un trai decent și independent.
Sursa foto: Centrul Media pentru Tineri și AMM.