Acces la educație – pentru toți?
Cu toate că dreptul la educație este garantat de acte normative naționale și internaționale pentru fiecare copil, în ce măsură acest drept este respectat în cazul incluziunii copiilor cu nevoi speciale în Moldova? Dacă ai ocazia să participi la o discuție a mamelor, care au copii cu dizabilități de vârstă școlară, vei afla că realitatea este izbitor de contrastantă. Din păcate, curriculum-ul școlar nu este suficient de adaptat pentru a satisface nevoile specifice ale fiecărui copil. Este deficit de cadre didactice de suport pentru copiii cu dizabilități, integrați în școli, iar în cazul întreruperii procesului de studii din motive de sănătate, aceștia riscă să aibă restanțe greu de recuperat. Toate acestea au un efect negativ asupra competitivității profesionale la vârsta de adult. Ca organizație care promovează drepturile persoanelor cu dizabilități, inclusiv cel la muncă, Asociația „MOTIVAȚIE" din Moldova identifică orice posibilitate de a ajuta persoanele cu dizabilități să se bucure de studii. Așa a fost și în cazul Djanitei Caldarar, care, cu susținerea MOTIVAȚIEI, a finisat cu succes la finele anului trecut cursul de formare „Bazele PC și Software”. Tânăra a menționat:
„Din start, ca utilizatoare de scaun rulant nici nu-mi puteam imagina că într-o bună zi voi putea spera la un loc de muncă. Acum jumătate de an, când încercam să-mi găsesc un loc de muncă, am aflat că MOTIVAȚIE oferă suport persoanelor cu dizabilități pentru integrare la studii și la angajare. Mă bucur nespus de mult că m-am adresat la această Asociație și am cunoscut oameni, care din start au înțeles necesitățile mele și m-am ajutat să beneficiez de aceste cursuri gratuit. Ele sunt o etapă importantă în drumul meu de a identifica o muncă conform intereselor și abilităților mele. Ecaterina, managerul meu de caz de la Asociația MOTIVAȚIE, mi-a oferit un imbold profund sub formă de informare și motivație de a-mi găsi un loc de muncă potrivit competențelor, sarcină la care continuăm să lucrăm și în prezent. Datorită MOTIVAȚIEI recent am conștientizat cât de importante sunt studiile ca etapă în viața fiecărui om de a-și găsi locul de muncă, care să-i satisfacă nevoile financiare, dar și cele emoționale, de integrare în colectiv și în societate în general. Criteriile angajatorilor din RM sunt variate și, ca să faci față cerințelor de pe piața liberă a muncii, trebuie tot timpul să evoluezi profesional și personal - a menționat tânăra”.
Tinerii cu dizabilități trebuie să fie implicați mai activ în procesul de studii. Astfel, ei vor învăța să-și exprime viziunea, opiniile și vor putea să-și facă vocea auzită la toate etapele vieții sale. Grădinița, școala și, ulterior, universitatea au un rol important în dezvoltarea personalității unui om, căci contribuie la o viață independentă și la participarea lui activă în societate.
Le mulțumim din suflet tuturor susținătorilor, care în 2024 prin intermediul mecanismului de desemnare procentuală, au direcționat către Asociația „MOTIVAȚIE” din Moldova suma de 20.436,55 lei. Astfel, mai mulți tineri/tinere cu dizabilități, ca și Djanita au avut acces mai facil la studii de calitate.
Codul fiscal al Asociației „MOTIVAȚIE” din Moldova: 1010620005209. Contribuie și tu la incluziunea la studii a persoanelor cu dizabilități prin direcționarea impozitului pe venit către MOTIVAȚIE!