Andrei Vîrlan, vice-director medical, spitalul raional din Orhei: „Persoanele cu dizabilități trebuie să fie percepute din prisma abilităților pe care le au”

FEE_logotipuri

Dle Andrei, cum ați putea descrie colaborarea Dvs. cu MOTIVAȚIE?

Cu echipa Asociației MOTIVAȚIE din Moldova am avut o conlucrare deschisă și productivă în procesul de evaluare a secției consultative a spitalului. Mă bucur că în Moldova sunt Asociații, care promovează drepturile persoanelor cu dizabilități și o fac bine. În perioada anilor 2023-2024 se pregătesc proiecte de renovare și de reconstrucție a secțiilor consultative. Astfel, a fost evaluată din perspectiva accesibilității secția consultativă, care se află într-un bloc vechi, fiindcă cel mai mare număr de pacienți care se adresează la noi pentru consultație trec anume pe aici. Restul edificiile sunt accesibile pentru utilizatorii de scaun rulant. Specialistul din partea MOTIVAȚIEI a prezentat un raport în care a inclus recomandările sale.

Câte persoane cu dizabilități sunt angajate la moment la spitalul raional din Orhei?

În prezent, în cadrul spitalului nostru activează în jur de 10 persoane cu dizabilități. Sunt niște angajați responsabili, care își fac foarte bine datoria de muncă. În opinia mea, persoanele cu dizabilități trebuie să fie percepute din prisma abilităților pe care le au.

Ce mesaj ați avea pentru alți angajatori, care sunt reticenți să încadreze în câmpul muncii persoane cu dizabilități?

Fiecare persoana are dreptul la viață, la familie și la condiții de muncă decente, astfel ca aceasta să se simtă bine și să fie integrată social.

Interviul s-a desfășurat în cadrul proiectului „Împreună pentru drepturile persoanelor cu dizabilități la muncă”, implementat de MOTIVAȚIE, în parteneriat cu AO Institutul de Sănătate Mintală Comunitară „PSINCLUSION” și Organizația Obștească „Societatea părinților copiilor cu dizabilități „Алые паруса". Proiectul se desfășoară în perioada 01.04.2022 – 01.02.2024 în cadrul Proiectului „Societatea civilă contribuie la dezvoltarea economică incluzivă și durabilă în Republica Moldova” finanțat de Uniunea Europeană și cofinanțat de Suedia prin intermediul Fundației Est-Europene în parteneriat cu Asociația Businessului European și a Centrului Contact. 

Acest material a fost elaborat în cadrul Proiectului „Societatea civilă contribuie la dezvoltarea economică incluzivă și durabilă în Republica Moldova” finanțat de Uniunea Europeană și cofinanțat de Suedia prin intermediul Fundației Est-Europene în parteneriat cu Asociația Businessului European și a Centrului Contact.

Andrei_V

+IMG_20230825_130608 +viber_image_2023-08-28_09-30-55-331 +viber_image_2023-08-28_09-31-38-226

Distribuie