Serviciile de angajare asistată a persoanelor cu dizabilități sunt disponibile pentru cetățenii din Ucraina și familiile acestora datorită MOTIVAȚIEI

logo_EDF_nn

Mai mulți refugiați cu dizabilități și membri ai familiilor acestora au participat activ la finele acestei săptămâni în cadrul unei sesiuni de instruire și motivare, organizată de MOTIVAȚIE la oficiul Asociației. În cadrul acesteia, participanții și-au împărtășit liber emoțiile și experiențele proprii legate de experiența de încadrare în câmpul muncii, inclusiv și alte provocări pe care le-au întâmpinat în Republica Moldova.

Discuțiile au fost moderate de Ecaterina Zubcov și Olga Morari, specialiste în Angajare Asistată în cadrul Asociației, care au ajutat participanții să găsească răspuns la toate întrebările legate de aflarea lor temporară în Republica Moldova. Expertele din partea MOTIVAȚIEI le-au vorbit participanților despre beneficiile serviciilor de angajare asistată a persoanelor cu dizabilități, oferite de MOTIVAȚIE, și le-au încurajat să aplice la aceste servicii: „Suntem o echipă deschisă, care vă poate ajuta să identificați locul de muncă dorit în timpul locuirii în Republica Moldova, inclusiv vă poate oferi suport în accesarea cursurilor profesionale – a menționat Ecaterina Zubcov”.

Cetățenii ucraineni și-au împărtășit fricile privind angajarea în Republica Moldova și cum vor îmbina această activitate în paralel cu grija față de persoana cu dizabilități din familia sa. Însă, ei au înțeles că vârsta și dizabilitatea nu sunt o barieră imposibilă pentru identificarea unui loc de muncă, atunci când este dorință și motivație de a lucra. Participanții au fost ajutați să-și dezvolte o gândirea pozitivă legată de perioada aflării lor în Republica Moldova, punându-și la maxim în valoare abilitățile și calitățile forte. De asemenea, ei au adresat mai multe întrebări despre drepturile lor în Moldova și serviciile de care pot beneficia, inclusiv despre facilitățile statutului de protecție temporară.

Activitatea a fost organizată de Asociația „MOTIVAȚIE” din Moldova în cadrul programului „Războiul din Ucraina: Răspuns și recuperare incluzivă la inițiativa organizațiilor persoanelor cu dizabilități (Faza 2)”. Programul are ca obiective: advocacy pentru un răspuns umanitar incluziv, răspunsul umanitar la criza refugiaților din Ucraina și acțiuni de suport pentru organizații ale persoanelor cu dizabilități și persoanele cu dizabilități. Acest program este implementat cu asistența financiară a partenerului de finanțare CBM și Fondului European al Dizabilități.

5b9a8325-d476-457f-be6a-424572236df2 f9177c59-15ea-4d42-9e5c-e59d5232ddb8

Distribuie