100 de femei din grupuri sub-reprezentate sunt capacitate în domeniul educației pentru sănătate

logouri_UNFPA

8  fete și femei cu vârsta cuprinsă între 14-21 ani din raionul Fălești au participat recent la o instruire privind sănătatea reproductivă, organizată de Asociația „MOTIVAȚIE” din Moldova. În rândul participantelor au fost persoane cu și fără dizabilități. Activitatea s-a desfășurat în cadrul programului „Creșterea protecției, rezilienței și incluziunii sociale a refugiaților din Ucraina și a grupurilor vulnerabile din Republica Moldova prin consolidarea mecanismelor de prevenire și răspuns la violența bazată pe gen, precum și consolidarea sistemelor de protecție socială și sănătate”, susținut de Fondul Națiunilor Unite pentru Populație (UNFPA) în Republica Moldova și finanțat de Guvernul Regatului Unit.

Sesiunile includ subiecte precum: pubertatea și viața sexuală; dreptul persoanelor, inclusiv a celor cu dizabilități, la viața privată și de familie; relațiile de cuplu, comunicarea eficientă și planificarea unei familii armonioase, fără prejudecăți și stereotipuri privind viața sexuală; promovarea discuțiilor în familie pe teme considerate tabu, accesul la servicii etc.

Sesiunile de formare au ca scop creșterea gradului de cunoștințe și de conștientizare a fetelor și a tinerelor femei cu privire la sănătatea sexual-reproductivă și sensibilizarea lor cu privire la anumite subiecte care adesea nu sunt discutate în familie, din cauza stereotipurilor existente în societate. Fiind vorba de grupuri incluzive, tinerele cu și fără dizabilități, participantele din mai multe raioane au ocazia să se informeze despre domeniul dizabilității și să devină mai empatice și mai tolerante, ceea ce va contribui la reducerea stereotipurilor.

Cătălina Furtună are 18 ani și este originară din s. Glinjeni, r. Fălești: Informația pe care am primit-o cred că este foarte utilă pentru fete și femei cu dizabilități, fiindcă doar folosind o metodă de contracepție potrivită ne putem proteja de o sarcină nedorită și de bolile cu transmitere sexuală. Aceste subiecte le-am abordat și în școală. La moment, cea mai de încredere persoană pentru mine, cu care discut la acest subiect, este mama mea. Ea a fost prima persoană cu care am discutat despre menstruație și schimbările care vor apărea pe parcurs în corpul meu. Vreau să le recomand fetelor să se informeze cât mai mult cu privire la drepturile lor la sănătatea sexual-reproductivă. – a menționat tânăra.

La eveniment a participat și Ina Hariuc, o tânără de 21 ani, asistentă medicală în cadrul Centrului de plasament „Casa Speranței” din or. Fălești: Instruirea mi-a plăcut foarte mult. Datorită acesteia, mi-am aprofundat cunoștințele în domeniu. Doamna Natalia, formatoarea implicată din partea MOTIVAȚIEI, a prezentat informația într-un format interactiv și accesibil pentru înțelegerea tuturor, chiar și persoanelor care nu au tangență cu acest domeniu. Mi-a plăcut faptul că au fost folosite diferite metode de învățare. Consider că astfel de activități oferă posibilitate tinerelor cu abilități depline să fie mai informate în domeniul dizabilității. Totodată, astefel combatemstereotipul că persoanele cu dizabilități nu se pot bucura de dreptul la familie sau o relație de cuplu. Informația primită la instruire o voi transmite copiilor din grupuri social-vulnerabile în cadrul centrului în care activez, dar și prietenilor, colegilor interesați în subiectul dat. Cu plăcere o să mă implic și în alte activități similare ca temă, organizate de Asociație”.

Participanții au remarcat, de asemenea, că subiectele discutate la sesiune sunt importante în viața oricărui adolescent, iar  grija față de propriul corp și asumarea unor decizii responsabile pot influența pozitiv viața de familie și relațiile de prietenie cu alți tineri.

d82594d2-2edc-48bf-8644-e0c6f71acfd5_(1)

Distribuie