Accesibilitatea - prioritate numărul unu în incluziunea socială a persoanelor cu dizabilități

logo_EDF_nn

Asistenții sociali din r. Anenii Noi continuă să fie instruiți și sensibilizați în vederea consolidării capacităților de răspuns umanitar incluziv prin intermediul unei activități de follow-up.

Natalia Codrean, expertă în cadrul MOTIVAȚIEI, a împărtășit participanților la ședința online experiența de 22 ani a Asociației „MOTIVAȚIE” din Moldova în domeniul incluziunii persoanelor cu dizabilități, cetățeni ai Moldovei, dar și Ucrainei. Specialista a menționat faptul că gradul de accesibilitate redus la infrastructură constă una din cele mai mari provocări în calea incluziunii persoanelor cu mobilitate redusă, inclusiv a celor cu diverse dizabilități: „Din păcate, în Republica Moldova problema cazării refugiaților cu dizabilități fizice rămâne a fi încă una actuală. Centrele de cazare de obicei sunt amplasate în instituții publice, majoritatea cărora nu sunt accesibile pentru utilizatorii de scaun rulant. Dacă aceste clădiri publice ar fi accesibile din start, persoanele cu dizabilități din Moldova ar putea beneficia de mult mai multe servicii de calitate - a concluzionat experta MOTIVAȚIEI”.  

Una din participante la follow-up a fost Mariana Botea, asistentă socială din comuna Calfa, r. Anenii Noi: „Lucrurile se vor schimba în Moldova atunci când vom fi toți uniți în rezolvarea problemelor persoanelor cu dizabilități, vom folosi un limbaj corect în abordarea acestora și nu vom fi indiferenți față de nevoile acestora” – a menționat participanta.

Activitatea a fost organizată de Asociația „MOTIVAȚIE” din Moldova în cadrul programului „Războiul din Ucraina: Răspuns și recuperare incluzivă la inițiativa organizațiilor persoanelor cu dizabilități (Faza 2)”. Acest program este implementat cu asistența financiară a partenerului de finanțare CBM și Fondului European al Dizabilități.

follow_up_Anenii_Noi_4

Distribuie