Acomodarea graficului de muncă – un prim pas spre o angajare de succes
De regulă, angajarea unei persoane cu dizabilități în Moldova este un proces de durată, care implică atât specialistul în angajare asistată, beneficiarul, dar și angajatorul nemijlocit. Uneori, în acest proces complex, se implică activ și membrii familiei persoanei cu dizabilități. Aceasta s-a întâmplat și în cazul Nadejdei.
Tânăra are 34 ani, are o deficiență de exprimare și auz și este originară din suburbia municipiului Chișinău. La finele lunii iunie, anul curent, ea s-a adresat la Asociația „MOTIVAȚIE” din Moldova pentru a beneficia de servicii de angajare asistată. Într-un timp foarte scurt ea a fost angajată la compania ICS “OILTECH” S.R.L. în calitate de operator marcare, etichetare, ambalare. Nadejda verifică calitatea capacelor de plastic, aflate pe banda rulantă și le aranjează pe un platou special. Ea dă dovadă de multă sârguință și responsabilitate la locul de muncă, calități care sunt apreciate de către angajator.
Dizabilitatea pe care o are de la naștere nu a fost o piedică pentru Nadejda ca să-și dezvolte abilitățile și să muncească. După absolvirea a 10 clase, ea a lucrat mai mulți ani în domeniul croitoriei. Cu timpul, dizabilitatea i-a afectat motorica mânilor, fapt care nu i-a mai permis să continue lucrul în acest domeniu.
Olga Morari, managerul de caz al Nadejdei din cadrul Asociației „MOTIVAȚIE” din Moldova, este specialistă în angajarea persoanelor cu dizabilități, cu o experiență de mai bine de 9 ani în acest domeniu. Olga a ajutat deja mai multe persoane cu dizabilitate de vorbire și auz să-și găsească locul de muncă dorit. Dumneaei afirmă că la compania ICS “OILTECH” S.R.L. până în prezent au fost angajate cu suportul MOTIVAȚIEI mai bine de 40 persoane cu dizabilități: „Când am cunoscut-o pentru prima oară pe Nadejda, am văzut la ea o dorință arzătoare de a munci – a menționat Olga Morari, managerul de caz al Nadejdei – Astfel de persoane motivate nu vor lăsa munca peste 2-3 zile după primele greutăți, dar vor depune tot efortul și străduința ca să se integreze la noul loc de muncă. La compania ICS “OILTECH” S.R.L. lucrează deja un angajat ce cunoaște limbajul mimico-gestual, care în timpul instruirilor, transmite mesajul către angajații cu dizabilitate de vorbire și auz”.
Nadejda a rămas foarte mulțumită de locul de muncă și angajator, care i-a explicat detaliat toate sarcinile de muncă. În colectivul Nadejdei sunt angajate și alte persoane cu dizabilitate de vorbire și auz, cu care ea foarte ușor găsește limbă comună. Colegii cu abilități depline la fel o înțeleg destul de bine, comunicând prin gesturi. După ce și-a procurat un telefon mobil din al doilea salariu, tânăra a început și mai ușor să comunice cu colegii săi prin scris.
„După ce s-a angajat, viața Nadejdei s-a schimbat cardinal – povestește sora ei, Ana – Ea a devenit mult mai sociabilă și mai bucuroasă, de parcă a prins aripi. Nu este lucrul prea obositor pentru ea, merge cu plăcere și dorință. Domnul Andrei, directorul companiei, a înțeles situația Nadejdei și i-a oferit posibilitatea să lucreze doar în schimbul de zi.”
Cazul de angajare al Nadejdei este deosebit prin faptul că unei persoane cu deficiență de vorbire și auz îi este mult mai greu să-și găsească un loc de muncă potrivit abilităților. Însă, Nadejda a avut noroc de un angajator deschis și responsabil, care a oferit șansa de a-și demonstra abilitățile și a acomodat pentru ea locul de muncă, oferindu-i un grafic de muncă comod.
„Trăim într-o societate mereu în alertă. Însă, este important să avem răbdare în comunicarea cu alți oameni, în special cei cu dizabilitate de vorbire și auz. Aceste persoane sunt cu greu înțelese de societate și, deseori, respinse. Este doar o scuză că nu avem timp. Dacă zi de zi depunem un pic mai mult efort ca să înțelegem până la capăt mesajul altei persoane, devenim mai buni ca oameni. Lumea poate fi tolerantă dacă își dorește acest lucru – susține Ana, sora Nadejdei”.