Acum casa mea este Moldova

logo_OIM_

Victoria este originară din Odesa, Ucraina, unde se ocupa intensiv de caritate mulți ani și ajuta copiii cu dizabilități fizice și intelectuale severe să aibă acces la serviciile necesare. În plus, în perioada războiului, ea a ajutat locuitorii or. Nicolaev cu apă și mâncare.

Despre Savelii

Am venit în Republica Moldova în luna septembrie 2022 împreună cu copiii mei. Am o fiică de 13 ani și un fiu de 7. Când a început războiul din Ucraina, fiul meu Savelii era bolnav de Covid și starea lui de sănătate s-a agravat și mai mult, pe fonul accidentului rutier de care el a suferit în trecut. Cu soțul la acel moment am divorțat și am început să mă ocup intens de sănătatea lui Savelii. Îl ajută destul de mult kinetoterapia, delfinoterapia și hipoterapia (călăria ca metodă de tratament). Savelii iubește foarte mult caii, îi hrănește, îi mângâie, face curat după ei. La moment, băiatul meu are dificultăți cu vorbirea, are schimbări cardinale ale dispoziției și îi vine mai greu să învețe lucruri noi. După ce am dat în sfârșit testul genetic, pe care l-am trimis în România pentru investigații, ne-a venit răspuns că Savelii are o boală genetică rară despre care se cunoștea foarte puțin în Ucraina, de aceea el nu putea fi diagnosticat din start într-o măsură decentă. Medicii din Ucraina credeau că băiatul meu are epilepsie și am pierdut o groază de timp și nervi cu tratarea lui incorectă.

Clubul pentru copiii cu dizabilități „Счастье” din Ucraina

Luna august 2023 a fost o zi tragică pentru noi, fiindcă în casa mea din Ucraina a nimerit o rachetă și a distrus totul. Acesta era locul în care am creat Clubul pentru copiii cu dizabilități Счастье. La noi veneau copii cu diferite dizabilități, care erau ajutați de o serie de specialiști. Desigur la noi beneficiau de suport psihologic și mamele acestor copii.

Acum casa mea este Moldova

Acest incident m-a ajutat să-mi revizuiesc prioritățile și să înțeleg că casa mea este acolo unde mă simt confortabil. Acum casa mea este Moldova. După ce mi-am făcut în Moldova statut de protecție temporară, am început să simt aici ca acasă. Am înțeles că cel mai important e să avem în suflet pace, indiferent de locul în care ne aflăm. Contează oamenii care ne sunt aproape, precum este și echipa voastră.

De ce suport ați beneficiat din partea Asociației „MOTIVAȚIE” din Moldova?

Din partea MOTIVAȚIEI am beneficiat de 3 ori de medicamente atât de necesare fiului meu și de 3 ori am primit mâncare fără gluten și lactoză, produse igienice pentru Savelii, ceea ce mi-a permis să investesc acești bani, acumulați cu atât efort, în sănătatea fiului meu și în reabilitarea acestuia. Recent, am participat și la o activitate de recreere pentru refugiații din Ucraina, organizată de MOTIVAȚIE, unde am aflat multe informații utile pentru mine în timpul aflării mele în Moldova.

Îmi doresc cel mai mult...

Să fie pace în lumea întreagă, iar fiecare om să-și găsească liniștea sufletească, indiferent de circumstanțele vieții.

Proiectul „Sprijin în funcție de nevoi pentru refugiații cu dizabilități din Ucraina în Moldova” este implementat de Asociația „MOTIVAȚIE” din Moldova și Asociația Obștească Centrul pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități pe întreg teritoriul Republicii Moldova, cu suportul financiar al Organizației Internaționale pentru Migrație în Moldova (OIM) din fondurile proiectelor „Prevenirea și protecția victimelor traficului de persoane și populațiilor expuse riscului în Moldova” finanțat de Ministerul Afacerilor Externe al Norvegiei și „Consolidarea capacităților de protecție a refugiaților ucraineni, a resortisanților țărilor terțe și a comunităților gazda din Moldova” finanțat de Ministerul Afacerilor Externe al Italiei.

20231102_154408 396643111_887956535652485_6619651473857027737_n

Distribuie