Cătălina, angajată cu suportul AMM: „Îmi este plăcut să revin la muncă, unde simt aprecierea clienților cât și a colectivului de muncă”
În mediu, cel puțin 8 ore pe zi fiecare dintre noi și-l petrece la locul muncă. Fapt pentru care acesta ar trebui să fie nu doar o sursă de satisfacție morală și financiară, dar și un prilej bun de a ne pune în valoare abilitățile profesionale și, de ce nu, de a ne dezvolta propria afacere.
La cei 28 de ani ai săi, Cătălina prestează servicii de multiplicare prin fotocopiere (xerox) în incinta Centrului Multifuncțional din or. Căușeni. Ca să-și dezvolte propria mini-afacere tânăra a fost ajutată de echipa Asociației „MOTIVAȚIE” din Moldova (AMM). Locul ei de muncă este dotat cu un aparat modern de copiere și multiplicare și mobilier. Din banii câștigați ea își asigură consumabilele pentru serviciul de xerox, chiria în or. Căușeni și alte cheltuieli necesare pentru creșterea și întreținerea băiatului său de 3 ani.
„La muncă ofer servicii de xerox și printez – povestește Cătălina – Mă strădui să fiu tot timpul amabilă cu clienții mei, căci aceștia revin la mine cu plăcere de fiecare dată când au nevoie de serviciile de xerox”.
Unde ai activat până a te adresa la AMM?
Am aflat de la cunoscuți că Întreprinderea cu Capital Străin OILTECH S.R.L. este deschisă pentru angajarea persoanelor cu dizabilități, unde am aplicat și am activat aproape 4 ani în calitate de ajutor laborant, după care am intrat în concediul de maternitate.
Ce studii ai făcut?
Mi-am făcut studiile în s. Rezina, r. Ialoveni ca operator la oficiul poștal în telecomunicații, dar cu timpul am înțeles că îmi va fi dificil să activez în domeniul dat din cauza dizabilității fizice, fiindcă la anumite etape munca presupune efort fizic. Anterior, am făcut cursuri ca ajutor de bucătar auxiliar și am activat ca operator de sondaje.
De ce suport ai beneficiat din partea AMM?
Cunosc despre Asociația MOTIVAȚIE de mulți ani. Mai mulți ani în urmă am participat la o instruire, organizată de MOTIVAȚIE, care pregătea tinerii/tinerele cu dizabilități pentru angajarea în câmpul muncii.
Echipa Asociației m-a ajutat să mă angajez la xerox la ASP-ul din Căușeni, unde lucrez din luna ianuarie 2023. La început aveam reticențe dacă o să mă înțeleg cu noul colectiv, dar oamenii de acolo m-au primit foarte deschis. Îmi este plăcut să revin la muncă, unde simt aprecierea clienților cât și a colectivului de muncă.
În ce constă munca ta zilnică?
Am grijă să am încărcate cartușele și să am suficiente foi pentru xerox. La necesitate, ajut și colegii mei de muncă sau mă implic atunci când clienții noștri au nevoie de ajutor la completarea cererilor sau îi ajut să se descurce cu aparatele de achitare din incinta ASP. Graficul de muncă este foarte comod pentru mine, fiindcă seara reușesc să iau băiatul de la grădiniță. Mulțumesc mult Olgăi Morari, managerului meu de caz de la MOTIVAȚIE, care s-a implicat de fiecare dată când am avut nevoie de susținerea ei. Când am anumite întrebări tehnice sau întâmpin dificultăți la locul de muncă, mă ajută foarte mult și Victor, tânărul care a fost angajat la ASP anterior tot cu suportul MOTIVAȚIEI.
Accesibilitatea – un drept fundamental
În instituția în care activez mă deplasez foarte ușor. Clădirea este în totalitate accesibilă pentru persoanele cu mobilitate redusă. Este dotată cu un veceu accesibil pentru persoanele utilizatoare de scaun rulant. În fața Centrului Multifuncțional din or. Căușeni există o parcare accesibilă pentru șoferii utilizatori de scaun rulant. Centrul este dotat cu o rampă comodă, iar pragurile din cadrul instituției sunt nesemnificative.
Ai un băiat de 3 ani. Ce dificultăți ai întâmpinat ca tânără mamă cu dizabilități?
Ca mamă cu dizabilități am întâmpinat mai mult bariere legate de stereotipurile oamenilor față de dizabilitate. Îmi era frică cum lumea mă va percepe în rol de mamă, un rol foarte important pentru mine. Pe lângă dizabilitate, am o statură joasă și arăt mult mai tânără decât vârsta mea reală, astfel multă lume nu crede că sunt mama băiatului. Aș vrea să-mi cresc copilul într-un anturaj sănătos, în care băiatul să nu audă la spate despre mama lui „Ia uite la asta cum merge!”. Doresc ca alți părinți să discute cu copiii săi și să explice că există și părinți cu dizabilități, fapt care nu ar trebui să îi stânjenească.
La grădinița în care îmi duc băiatul nu există rampă de acces, dar mă descurc cu scările fiindcă nu folosesc echipament ajutător. E mai greu la farmacii și magazine dacă au multe trepte sau rampa lor are unghiul de înclinație abrupt. Uneori mai discut cu lucrătorii acestor instituții cu privire la posibilitatea de amplasare a unei rampe accesibile, însă cel mai des ei îmi spun că închiriază spațiul dat și nu dispun de posibilitatea să-l modifice.
Acest material a fost elaborat în cadrul CORE Support pentru implementarea Planului Strategic al Asociației „MOTIVAȚIE” din Moldova, susținut financiar de IM Swedish Development Partner.
Finanțat de către IM Swedish Development Partner și Agenția Suedeză de Cooperare Internațională (Sida). IM Swedish Development Partner sau Sida nu sunt responsabili pentru conținut și nu neapărat împărtășesc opiniile exprimate în acest material.