Integrarea socială a persoanelor cu dizabilități, inclusiv din Ucraina, începe cu asigurarea dreptului la acces
Cu sprijinul Fundației Franceze, MOTIVAȚIE promovează dreptul la accesibilitate în rândul reprezentanților autorităților din r. Telenești. 20 de reprezentanți ai APL-urilor din r. Telenești au participat săptămâna curentă la o instruire în domeniul accesibilității spațiului public, organizată de Asociația „MOTIVAȚIE” din Moldova la Consiliul Raional Telenești. Programul de instruire în accesibilitate se desfășoară în cadrul Proiectului „Solidaritate pentru Ucraina", finanțat de Fundația Franceză.
Evenimentul a fost moderat de Tudor Onofrei, specialist adaptări spații, care le-a împărtășit participanților despre bunele practici ale Asociației „MOTIVAȚIE” din Moldova. Specialistul MOTIVAȚIEI a pus accent pe faptul că accesibilitatea infrastructurală este pentru toate persoanele, nu doar cele cu mobilitate redusă. De asemenea, specialistul AMM a vorbit și despre accesibilitatea la infrastructura socială și anume accesul în instituțiile publice. Tudor Onofrei le-a vorbit celor prezenți și despre importanța asigurării libere a drumului de acces pentru toate persoanele către instituție.
Nicolae Sîrbu, primar, s. Tîrșiței a fost prezent la instruire. Acesta a menționat după eveniment: „Instruirea m-a surprins plăcut din perspectiva calității și actualității informației prestate. Accesul persoanelor cu dizabilități și a celor în etate la etajul doi a Primăriei din s. Tîrșiței, r. Telenești, este una dificilă. O să apelăm la experiența lui Tudor Onofrei de la MOTIVAȚIE pentru a vedea ce putem face la acest capitol și dacă ar fi posibilă construcția unui ascensor. Informația nouă pe care am aflat-o în cadrul evenimentului o voi împărtăși tuturor celor care ar fi interesați în domeniu, inclusiv autoritățile responsabile de aspectul accesibilității”.
„Instruirea a fost una informativă. Am aflat foarte multe lucruri noi în domeniul accesibilității infrastructurale, ca de exemplu, cum arată o rampă de acces conform standardelor cu o suprafață antiderapantă, care este distanța optimă dintre barele de suport, care este distanța minimă a ușilor de la intrare, în camera sanitară sau în ascensor. La Primăria s. Văsieni se adresează des persoane cu dizabilități, utilizatoare de scaun rulant, fiindcă tot aici se află și punctul medical. Schimbarea aș începe-o cu accesibilizarea drumului de acces până la primul etaj, adică cu amenajarea corectă a ușilor, instalarea barelor de acces la rampa de la intrare. Accesibilitatea este un aspect important pentru toate persoanele. Indiferent dacă are sau nu dizabilitate, fiecare om are dreptul să beneficieze de acces liber la servicii publice” – a relatat după instruire Sergiu Moșneguța, primar, s. Văsieni.
Instruirea în domeniul accesibilității a fost efectuată în cadrul proiectului „Solidaritate pentru Ucraina”, implementat de Asociația „MOTIVAȚIE” din Moldova cu sprijinul Fundației Franceze. Scopul proiectului constă în crearea unui mediu prietenos pentru integrarea socială a refugiaților din Ucraina, aflați pe teritoriul Republicii Moldova.
Sursa foto: Consiliul Raional Telenești.