Mai aproape de necesitățile refugiaților cu dizabilități din Ucraina

logo_Fundatia_Franceza

Săptămâna trecută mai mulți cetățeni din Ucraina, persoane cu dizabilități și refugiați în familia cărora trăiesc persoane cu necesități speciale, au participat activ în cadrul unei activități de informare și recreere, organizată de MOTIVAȚIE la Chișinău. În cadrul acesteia, participanții și-au împărtășit liber emoțiile și experiențele proprii. Discuțiile în format liber au fost moderate de Natalia, psiholog în cadrul Asociației, care a ajutat participanții să-și dezvolte gândirea pozitivă, punându-și în valoare calitățile forte. De asemenea, participanții au vorbit despre drepturile sale și de ce servicii pot beneficia în RM.

În rândul participantelor active la eveniment a fost Svetlana Voliscaia, originară din Odesa. Ea a venit în Republica Moldova în luna aprilie 2022: „Sunt în Moldova de 2 ani. Am dizabilitate de gr. III în urma unei probleme oncologice. Dizabilitatea mi-am făcut-o după intervenția chirurgicală. În cadrul activității de informare și recreere am aflat de la specialiștii MOTIVAȚIEI despre oportunitățile pe care le oferă la moment Asociația pentru refugiații din Moldova, precum sunt medicamentele, pachetele cu suport umanitar și produse igienice. Noi am aflat și despre beneficiile statutului de protecție temporară pentru refugiații din Ucraina, care trăiesc temporar în RM. În Moldova mă simt foarte confortabil, fiindcă cetățenii moldoveni sunt destul de deschiși și prietenoși față de refugiații din Ucraina. E un plus pentru noi și faptul că nu există în Moldova bariera lingvistică, o bună parte din oameni înțeleg bine limba rusă – a menționat Svetlana”.

O altă participantă care și-a expus opinia după eveniment a fost Aliona Bugaeva, mama a doi copii, unul dintre care are dizabilitate de gr. II, autism. Ea a venit în Moldova din Kiev, unde și-a făcut cu timpul statut de protecție temporară: „Sunt în Moldova chiar de la începutul războiului din Ucraina din luna martie 2022. De la Natalia, specialista MOTIVAȚIEI am aflat că mă pot adresa la MOTIVAȚIE după suport în angajare. Îmi doresc foarte mult să găsesc activități pentru fiul meu cu dizabilități ca să pot să muncesc part time și să am un salariu care să-mi permite să achit chiria apartamentului. Fiul meu cu dizabilitate are 18 ani și are destul de mare nevoie acum de socializare. Mulțumesc din suflet MOTIVAȚIEI pentru suport, care mi-a oferit pachete cu produse alimentare și de igienă. În Ucraina am avut propria afacere, dar care nu o pot continua din păcate și în Moldova din cauza specificului său. La moment fac cursuri de frizer și aș vrea să mă reprofilez cu munca în acest domeniu.

Activitatea de informare și recreere a fost organizată în cadrul proiectului „Solidaritate pentru Ucraina”, implementat de Asociația „MOTIVAȚIE” din Moldova cu sprijinul Fundației Franceze. Scopul proiectului constă în crearea unui mediu prietenos pentru integrarea socială a refugiaților din Ucraina, aflați pe teritoriul Republicii Moldova.

+07151362-b754-4bfe-8612-4eb721035827 28831f06-6561-4847-bd3e-aa5535d2d830

Distribuie