Interviu cu Angela Sobol, antreprenoare: „Prin implicarea activă a persoanelor cu dizabilități la angajare, putem crea împreună o societate frumoasă, de la care vom avea toți de câștigat”

Angela Sobol este originară din satul Vărvăreuca, raionul Florești. Ea a reușit să pună pe picioare prima afacere specializată în producerea și comercializarea fulgilor de cereale din Republica Moldova – brandul „Ronți”. Visul ei cel mare a fost să aibă propria afacere.

FEE_logotipuri

Fiind susținută de familie, ea a depus multă muncă și a reușit să-și transforme visurile în realitate acum 9 ani, lansând prima afacere cu fulgi de cereale din Republica Moldova. Angela spune că a pornit afacerea datorită copilului său. Ideea i-a venit când acesta era în primele luni după naștere atunci când a început să diversifice meniul copilului său, iar gustările comercializate pentru copii erau prea dulci. Ca antreprenoarea ea a dat dovadă de multă înțelepciune, răbdare și responsabilitate socială, fiind deschisă să angajeze persoanele cu dizabilități.

Despre colaborarea cu MOTIVAȚIE

De fiecare dată am avut o comunicare deschisă cu echipa Asociației. Când am apelat la Asociație, cu rugămintea să propună persoane dornice să lucreze, ni s-au propus 2 candidați. Din păcate, aceștia nu s-au potrivit, dar suntem deschiși în continuare să primim la lucru alte persoane, inclusiv cu dizabilități, care ne vor ajuta să aducem la un nou nivel compania. Sper, cu timpul, cerealele «Ronți» să fie găsite în toate magazinele din țară și să avem printre muncitorii angajați în secția de producere și persoane cu dizabilități.

De ce este importantă angajare persoanelor cu dizabilități?

Am participat la mai multe evenimente naționale și internaționale, legate de antreprenoriat social și am înțeles că persoanele cu dizabilități sunt și eu o parte importantă a societății, pe care nu trebuie să-i marginalizăm în ceea ce privește angajarea. În plus, dacă i se oferă  șansa de a se implica, aceștia pot fi lucrători fideli și responsabili. Nimeni din noi nu poate avea garanția că într-o zi nu va nimeri în grupul persoanelor cu dizabilități. Prin implicarea activă a persoanelor cu dizabilități la angajare, putem crea împreună o societate frumoasă, de la care vom avea toți de câștigat – a remarcat antreprenoarea Angela Sobol”.

Crearea condițiilor de accesibilitate pentru toți 

De asemenea, am avut o colaborare strânsă cu echipa MOTIVAȚIEI atunci când ei au evaluat rampa de acces și au venit cu recomandări la nivel de accesibilitate. Sperăm să avem cu timpul printre angajați utilizatori de scaun rulant. În secția de producere noi am făcut special uși late, fără praguri. Așteptăm deja ca specialistul în accesibilitate al MOTIVAȚIEI, Tudor Onofrei, să revină cu schița de proiect ca să găsim fonduri pentru accesibilizarea rampei de acces de la intrare și instalarea barelor de suport din ambele părți în camera sanitară.

Interviul s-a desfășurat în cadrul proiectului „Împreună pentru drepturile persoanelor cu dizabilități la muncă”, implementat de MOTIVAȚIE, în parteneriat cu AO Institutul de Sănătate Mintală Comunitară „PSINCLUSION” și Organizația Obștească „Societatea părinților copiilor cu dizabilități „Алые паруса". Proiectul se desfășoară în perioada 01.04.2022 – 01.02.2024 în cadrul Proiectului „Societatea civilă contribuie la dezvoltarea economică incluzivă și durabilă în Republica Moldova” finanțat de Uniunea Europeană și cofinanțat de Suedia prin intermediul Fundației Est-Europene în parteneriat cu Asociația Businessului European și a Centrului Contact. 

Acest material a fost elaborat în cadrul Proiectului „Societatea civilă contribuie la dezvoltarea economică incluzivă și durabilă în Republica Moldova” finanțat de Uniunea Europeană și cofinanțat de Suedia prin intermediul Fundației Est-Europene în parteneriat cu Asociația Businessului European și a Centrului Contact.

Sursa foto: arhiva personală

Distribuie