Natalia Dediu: „Fiecare dintre noi poate juca un rol important în educarea societății, eliminarea discriminării și a prejudecăților față de persoanele cu dizabilități”
Natalia Dediu este șefa serviciului Casă comunitară din satul Baimaclia, raionul Cantemir, și președinta Asociației „Parteneriatul Aachen Moldova”. Alături de alți specialiști/alte specialiste care lucrează cu tinerii/tinerele cu dizabilități, Natalia a participat la un curs de formare unde a învățat cum să-i învețe pe aceștia despre sănătatea reproductivă. Instruirea a fost organizată de echipa de la MOTIVAȚIE și a fost posibilă grație programului „Creșterea protecției, rezilienței și incluziunii sociale a refugiaților din Ucraina și a grupurilor vulnerabile din Republica Moldova”, susținut de Fondul Națiunilor Unite pentru Populație (UNFPA) în Republica Moldova și finanțat de Guvernul Regatului Unit.
Natalia este o persoană dedicată și pasionată de educația și incluziunea tinerilor/tinerelor cu dizabilități. Cu o experiență vastă în acest domeniu, ea a împărtășit impresiile sale ca formatoare în cadrul acestui program. „Am observat cu atenție progresele și reacțiile participanților. Am remarcat dorința lor de a învăța și de a-și dezvolta abilitățile. În timpul sesiunilor de formare am fost adesea întrebată despre aspecte specifice legate de educația sexuală și despre modul în care pot fi implicați activ în deciziile privind propria lor sănătate și viață sexuală”.
Natalia, în opinia dvs. de ce este importantă instruirea specialiștilor/specialistelor în educația sexuală comprehensivă pentru tinerii/tinerele cu dizabilități?
Instruirea persoanelor care lucrează cu tinerii/tinerele cu dizabilități în domeniul educației sexuale este esențială pentru a asigura accesul acestora la informații corecte, adaptate nevoilor lor și prezentate într-un mod accesibil. Educația sexuală comprehensivă le oferă nu doar instrumentele necesare pentru a lua decizii sănătoase și informate, dar și autonomie și încredere în capacitatea lor de a gestiona aceste aspecte ale vieții.
Planificați să organizați activități similare și în casa comunitară pentru beneficiarii/beneficiarele cu dizabilități intelectuale?
Da. Pentru a adapta activitățile la nevoile acestor persoane vom folosi materiale și metode de învățare vizuale și ușor de înțeles. Vom ține cont de ritmul și preferințele fiecărui beneficiar/fiecărei beneficiare și vom asigura un mediu sigur și de suport pentru toți participanții/toate participantele.
Persoanele cu dizabilități din Moldova au dreptul/acces la sănătatea lor reproductivă?
În opinia mea, în Republica Moldova nu se acordă suficientă atenție dreptului la sănătatea reproductivă a persoanelor cu dizabilități. Există încă lacune în accesul acestora la informații și servicii adaptate, iar stereotipurile și prejudecățile pot reprezenta bariere semnificative în acest sens. Printre cele mai întâlnite stereotipuri legate de dizabilitatea și sexualitatea reproductivă se numără ideea că persoanele cu dizabilități nu sunt capabile să-și exprime dorințele și să ia decizii informate în privința vieții lor sexuale. Pentru a combate aceste stereotipuri, este crucial să promovăm educația și conștientizarea în rândul societății și să oferim spații sigure pentru discuții deschise și informate despre sexualitate și dizabilitate.
Ce poate face fiecare dintre noi pentru a educa societatea și a combate discriminarea?
Fiecare dintre noi poate juca un rol important în facilitarea educației societății și eliminarea discriminării și a prejudecăților față de persoanele cu dizabilități. Acest lucru poate include promovarea incluziunii și a diversității în spațiile noastre de lucru și comunități, implicarea în campanii de conștientizare și susținerea inițiativelor care promovează drepturile și accesul la servicii pentru persoanele cu dizabilități. De asemenea, este important să-i ascultăm, să-i înțelegem și să ne asigurăm că vocile lor sunt luate în considerare în procesul de luare a deciziilor.
Interviul a fost realizat în cadrul programului „Creșterea protecției, rezilienței și incluziunii sociale a refugiaților din Ucraina și a grupurilor vulnerabile din Republica Moldova prin consolidarea mecanismelor de prevenire și răspuns la violența bazată pe gen, precum și consolidarea sistemelor de protecție socială și sănătate”, susținut de Fondul Națiunilor Unite pentru Populație (UNFPA) în Republica Moldova și finanțat de Guvernul Regatului Unit.