Visul Anișoarei a devenit realitate

logo_OIM_2024

Grație sprijinului oferit de Organizația Internațională pentru Migrație în Moldova (OIM) fiecare familie de refugiați cu dizabilități din Ucraina a putut apela în acest an la suportul uneia din organizații: Asociația „MOTIVAȚIE” din Moldova, Centrul pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități și Asociația Obștească OSORC (Базовый центр реабилитации и консультирования „ОСОРЦ") din Tiraspol pentru a acoperi nevoile lor de bază în timpul aflării în Republica Moldova. Necesitățile specifice legate de dizabilitate sau probleme cronice de sănătate au fost identificate de echipa MOTIVAȚIEI pentru fiecare persoană. Printre beneficiarii proiectului s-a numărat și Anișoara, o fetiță de 5 ani din Odesa, Ucraina, care a primit încălțăminte ortopedică. Svetlana, mama acesteia, ne-a povestit:

Fiica mea Anișoara a început să meargă destul de târziu, la vârsta de un an și jumătate. Ea a avut de la naștere afecțiuni ale articulației șoldului și ale coloanei cervicale. Suntem la evidența medicilor ortopezi și ne ocupăm în continuu cu masaj de reabilitare. Medicii ortopezi ne-au spus din start că purtarea încălțămintei ortopedice este obligatorie pentru ea până la vârsta școlară ca să-și poată restabili mersul corect. Anișoara are nevoie de încălțăminte nouă practic în fiecare sezon, fiindcă ea repede crește. În Ucraina aveam un venit stabil și puteam să o procur, dar în Moldova procurarea încălțămintei a devenit dificilă pentru familia noastră din cauza venitului redus. O încălțăminte ortopedică comodă aleasă corect acum va schimba spre bine calitatea vieții fiicei mele în viitor. Mulțumesc mult pentru echipa MOTIVAȚIEI pentru implicare”.

Reamintim că pe parcursul proiectului „Sprijin în funcție de nevoi pentru refugiații cu dizabilități din Ucraina în Moldova” echipa MOTIVAȚIEI a oferit în acest an suport cetățenilor cu dizabilități din Ucraina și familiilor acestora din sectoarele mun. Chișinău (Ciocana, Rîșcani, Buiucani), în mun. Bălți și raioanele din nordul și centrul țării precum: Briceni, Edineț, Ocnița, Dondușeni, Rîșcani, Drochia, Soroca, Șoldănești, Rezina, Glodeni, Fălești, Florești, Sîngerei, Telenești, Orhei, Criuleni, Strășeni, laloveni și Leova. 

Proiectul este realizat din fondurile oferite in cadrul proiectelor umanitare ale OIM Moldova pentru refugiații din Ucraina de către Ministerul Afacerilor Externe și Cooperării Internaționale al Republicii Italiene și Departamentul de Stat al SUA.

+viber_image_2024-06-26_12-51-44-197 feedback_Svetlana viber_image_2024-06-26_12-51-43-848 viber_image_2024-06-26_12-51-44-020

viber_image_2024-06-26_12-51-44-157

Distribuie